Hagyomány


„Kum Nye nagy kincsünk, lehetőséget kínál arra, hogy használjuk , hozzáférjünk mindennapi magatartásunkban és cselekvésünkben. Ezért a bölcsesség ami megőrződött a Kum Nyéban az Buddha univerzális békéje és a Dharmának azon  ismerete ami a gyógyítás és átalakítás szimbóluma. Nem hagyhatjuk kihalni ezt a tudást.”


Guru Rinpoche (Padmaszambava, Pema Dzsungne) 8. századi mester aki a tantrikus buddhizmust (vadzsrajánát) Tibetbe vitte. Sákjamuni Buddha utáni második Buddhaként tisztelik. Tőle származtatják a Nyingma iskolát, a tibeti buddhizmus legősibb ágát, melynek hagyományörző mestere Tarthant Tulku Rinpocse aki a Kum Nyét nyugatra hozta. Mantrája mely a nagy gyönyör, tudatosság és teres szabadság megvilágosult energiáját hordozza:
OM AH HUM VADZSRA GURU PEMÁ SZIDDHI HUM


A Kum Nye jelenlegi rendszere teljesen modern, Tarthang Tulku személyes gyakorlatából és tapasztalatából dolgozta ki,  és a nyugatnak a Kum Nye Relaxáció I-II. című könyv (Dharma Publishing, 1978; magyarul Dinamikus Nyugalom Édesvíz kiadó 2005). és a Joy of being „Élet öröme” a haladott Kum Nye gyakorlatok relaxációért,  kiteljesedésért, koncentrációért  (Dharma Publishing, 2006)  című művel mutatkozott be.

Tarthang Tulku Rinpocséról
Tarthang Tulku Rinpocse kelet tibeti származású. Úgyis ismerik mint Rinpocse(értékes tanító) és hagyományos képzésben részesült a nagy Nyingma mesterektől, a Tibeti Buddhizmus Nyingma iskolájában. 1959 ben elhagyta Tibetet miután látta széthullani kultúráját. 1959-től 1967-ig az indiai Szanszkrit egyetemen Buddhizmust tanított. 1968 ban érkezett az Egyesült Államokba ahol a mai napig él és dolgozik. A tibeti menekültek támogatására és a kultúra megőrzésére figyelmet fordítva tette hozzáférhetővé a Buddhizmus tanításait a nyugati tanítványoknak. Rinpocse számtalan projektet és alapítványt hozott létre és több mint 20 szervezetet, beleértve a Nyingma Intézetet, a Tibeti Segély Programot, a Dharma Publishing könyvkiadót, valamint az ősi szövegek megőrzésére létrehozta  a Yeshe De Programot és a nemzetközi Nyingma Központokat. Rinpocse egy látnoki gondolkodó , nevéhez fűződik 18 könyv az emberi szív és tudat megismeréséről

Arnaud Maitland
Arnaud Maitland Tarthang Tulku egyik fő tanítványa, 1976-óta követi mesterét. Nemzetközi előadó, elvonulás vezető, Nyingma tanító, meditációs instruktor és az Ügyes Módszerek szakértője, Arnaud Maitland az ősi, tibeti buddhista Nyingma vonal tanításait ismerteti  modern életünkkel és kultúránkkal. Vezetésével felfedezzük , a már eleve rendelkezésünkre álló bölcsességet egy jelentőségteljes, sikeres és boldog életre. Az Amszterdami Vrije Egyetem jogász végzettjeként és a Tibeti Buddhizmus Filozófia és Pszichológia mestereként, a kaliforniai Berkeley –i Nyingma Intézet vezetője és egyben a Dharama Publishing könyvkiadó és az Ügyes Módszerek Központ igazgatója.
    Tudását megosztja személyes illetve csoportos oktatás formájában csak úgymint elvonulások vezetőjeként és könyvek,CD szerzőjeként illetve távoktatóként. Első könyve „Mester Mű – Mester Idő”(DP2000) leírja igazgatói éveit egy nyomdánál amit a Tibeti Buddhizmus elvei alapján működtetett. A második könyv „Bánat nélküli élet – emberi tapasztalat a Tibeti Buddhizmus fényében” (Dharma Publishing, 2006)


Kovács Endre
Kovács Endre 2000-ben tanult először Kum Nye jógát Urgyen Vaszi Sándortól a Buddhista Főiskolán. 2007- től természetgyógyász, mozgás és masszázs-terapeuta, jóga oktatóként vezet jógaórákat. 2009 óta Arnaud Maitland felhatalmazásával vezeti egyedüli hivatalosan felhatalmazott magyarként, a hazai Kum Nye jóga oktatást. Életmód és ÉletErő Coachként alkalmazza a Kum Nye jógát és a hozzá kapcsolódó Fortélyos Módszereket(Skillfull means) és a Kérdező tudat-belső tudatosság( Vipassana - Analitikus meditáció - Questioning Mind - Inner Knowing) módszereit az életöröm és tudatosság fejlesztésére. 

2018-ban végzett a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán Buddhista tanító szakirányon, ahol Cser Zoltán Dzogcsen tanítótól és Végh József Lamrim mestertől sajátította el a tibeti hagyomány alapvető tanítási ismereteit.

Jelenleg a Kum Nye jóga Sport felhasználási lehetőségein dolgozik.

/ Endre jóga foglalkozásairól:

„Azért imádom Endre Kum Nye jóga óráit, mert flow élménnyel gazdagít. Az segít leginkább, hogy nem a gyakorlatok formai megvalósítására fókuszálunk, hanem a belső megtapasztalásra.” Rambala Éva – EMK Tréner

„A Kum-Nye jóga segítségével sikerült mélyebb kapcsolatba kerülnöm saját testemmel, megtanultam észrevenni és értelmezni annak jelzéseit, és ezek tudatosításával megtalálni és kitolni saját határaimat. A Kum-Nye egyszerre mozgás és nyugalom, mind mélyebb befelé figyelés. Ez a különleges jógatechnika segít mozgósítani belső erőforrásaimat, akár a hétköznapokban is.” Csinálós János – szerkesztő

email/tel.: jkovacsendre@gmail.com • 06 30 576 77 47