Mi a Kum Nye?


„Kum Nye meggyógyítja a testünket és tudatunkat, összehozza az energiákat,
 hogy nyugodtan és egyenletesen működjenek.”
A Kum Nye jóga egy gyengéd gyógyító rendszer, ami enyhíti a stresszt, átalakítja a negatív mintákat és segít hogy harmonikusak és egészségesek legyünk. Fokozza az élvezetet és az élet megbecsülését. A Kum Nye jóga gyógyítja a testünket és tudatunkat, összehozva energiájukat az egyenletes és harmónikus működésbe. Ennek a tibeti jóga formának ez az életteli maradandó tulajdonsága, mert rávezet a test és tudat egyesülésére minden cselekvésben. A belső jólétünk folyamatos megalapozásával képessé válunk másokat jobban segíteni.
    A Kum Nye jóga teljes létezésünket integrálja, kiegyensúlyozza és energetizálja, meghívja a teljesség érzetét, a belső nyugalmunkat  ön magunkban, mások és a környezet közötti kapcsolatunkban.
    A belső összhangunk kulcsa és a világgal való harmonikus kapcsolatunk mind az érzéseinken  és érzékelésünkön nyugszik. Táplálhatjuk testünket és tudatunkat azzal, hogy mélyen megérezzük érzéseinket és kiterjesztjük azt a ritmusos áramlást ami hozzáférhető számunkra, kapcsolódva a mindenség energiájához. Ez az energia belsőleg serkenti önmagát, hogy fenntartsa és táplálja a hétköznapi életünket,  újrahasznosítva a blokkolt érzelmi minták maradványait, élővé és egészségessé téve minket: egyensúlyba kerülünk.

    Kum (sKu) a testre utal, nem a fizikaira inkább a megtestesült létezésünkre. Magába foglalja létezésünk teljességét. 

A Kum utal a jelenlétünkre a térben.
    Nye (mNye) az érzékek egymásra ható masszázsát jelenti; utal az érzések serkentésére mely az élő szervezet minden elemét finomítja, megújítja és regenerálja.  A Nye-vel az energia folyamatosan megújítja önmagát.

    Jóga az „egyesülés”-re utal; a Kum Nye jógával a test, tudat, érzékek, légzés és a szív energiája egyesül és megtapasztaljuk a jólétet és teljességet.
    A Kum Nye Jógában különböző módszerek vannak; mozgás és nyugalom, testtartások és légzés módszerek, hogy serkentsük az érzések és energia áramlását ami egyesíti a testet és tudatot.
A kum nye jógán keresztül újra építjük a belső finom energia rendszerünket.


Az átalakítás útja
A nyugati tanítványok nehéznek találhatják a hagyományos vallási szertartásokhoz kapcsolódást, vagy hiányozhat belőlük a hit és odaadás mélysége, mely szükséges ahhoz, hogy a hagyományos gyakorlási formák gyors hasznot hozzanak. Számukra, és a hagyományos megközelítést követők számára is a kum-nye az átalakítás útját biztosítja, mely nem függ a sajátos szádhanáktól(tantrikus gyakorlatok) és nehéz jógi gyakorlatoktól(thülkor-yantra yoga). A nagy árhátok(szenvedéstől megszabadult lények) példáját követve, használhatjuk a testünket, tudatunkat és érzékeinket a gyakorlásunk alapjaként.
    A kum-nye-val használhatjuk a közönséges érzékeket és érzékeléseket a mély és teres tudatállapotra hangolódáshoz, és a gyors eredmény eléréséhez. Bármelyik tudat, érzék vagy tudatosság működik, elkaphatjuk a tapasztalás ízét, mélyen érezve, lehetővé téve, hogy egyé váljon a meditáció éber nyugalmával. A saját megtestesült létünk tulajdonságainak fejlesztésével végül, abba a fenséges állapotba juthatunk, mint a magas képességű jógik és bodhiszattvák(megvilágosodott lények)